• + (373) 68 090 046
  • + (373) 22 429 243
  • national@industrialapte.md
  • asociatiapatronala_lapte@mail.ru
RO / RU / EN

HACCP

Legături între sistemul de gestionare a siguranței alimentare, programul condițiilor preliminare, practici bună de igienă și de producție, precum și arpcc.

Sistemul de gestionare al siguranței alimentare – este un sistem integral care combină prevenirea, pregătirea pentru controlul intern, precum și procedurile de control intern menite să asigure siguranța alimentară și igiena în cadrul întreprinderii alimentare.

 

Sistemul de gestionare al siguranței alimentare constă din:

  • bune practici de igienă, cum ar fi curățare, spălarea si dezinfectare, igiena lucrătorilor, clădirile potrivite și echipamente, controlul dăunătorilor etc.;
  • bune practici de fabricare, cum ar fi dozarea exactă a ingredientelor, temperatura corectă de procesare, depozitarea și transportul produselor etc.;
  • proceduri bazate pe un sistem de analizei pericolelor și stabilirii punctelor critice de control - HACCP (engl. Hazard Analysis and Critical Control Points);
  • alte principii de gestionare și schimb de informații bilaterale pentru a asigura un sistem de urmărire a produselor și retragerea acestora.

 

Bune practici de igienă și de producție, împreună constituie un program de pre-condiții.
Programul de condiții preliminare este împărțit în:

  • programul care stabilește structura întreprinderii și condițiile de construcție,
  • programul care stabilește procesul și metodele de activitate.

În centrul sistemului de gestionare al siguranței alimentare se află un program bine gândit și planificat de pre-condiții. Activitatea concretă în cadrul programului de condiții preliminare este indicată în planul de control intern.

 

Sistem de control intern

La întreprinderea alimentară este necesar de creat un sistem de control intern, care constă dintr-un program de condiții preliminare, un sistem de urmărire și revocare a produselor, precum și un sistem de asigurare a securității alimentare bazate pe principiile HACCP.

Planul de control intern descrie activitățile și măsurile de producere a alimentelor sigure.Planul de control intern, întocmit în scris, împreună cu acțiunile de zi cu zi, constituie un sistem de control intern.În cadrul controlului intern, producătorul de produselor alimentare, pentru a asigura siguranța acestora, determină etapele importante de procesare a produselor care sunt supuse controlului.

Rezultatele controlului trebuie să fie documentate.Printre etapele importante de procesare se numără printre altele punctele de control critice (PCC). Activitățile conexe fac parte din metodologia recunoscută la nivel internațional de gestionare a siguranței alimentare, care sunt desemnate prin abrevierea HACCP.

 

Atenție! Trebuie să verificați, de asemenea, furnizorii de materii prime.

Atenție! Planul de control intern trebuie revizuit periodic și, dacă este necesar, completat. Niciun sistem nu este perfect.