Prin acțiuni corective se înțelege programul de ajustare, care este utilizat în cazul în care se dovedește că situația într-un punct critic iese de sub control sau nu mai poate fi preluată sub control. Se determină dacă produsul poate fi procesat în continuare, la fabricarea căruia punctul critic a ieșit de sub control și cum. De exemplu: tratamentul termic repetat, răcirea rapidă a produsului, direcționarea produsului pentru prelucrare etc.; cum se soluționează cauza situației apărute (de exemplu, este chemat un angajat pentru deservirea sistemelor de răcire).
De executarea în timp util a acțiunilor corective sunt responsabile persoanele desemnate, care trebuie, de asemenea, să documenteze toate acțiunile.
Acțiuni de confirmare a conformității planului de control intern cu cerințele
Pentru a confirma eficiența planului de control intern elaborat, este necesar ca periodic acesta să fie revizuit (cel puțin o dată pe an) și, dacă este necesar, să se facă schimbări. Scopul este de a afla dacă prevederile planului de control intern corespund situației reale din cadrul întreprinderii.
Verificarea și validarea sunt, de asemenea, metode de confirmare a eficacității în plus față de revizuirea sistemului de control intern. Metodele de verificare includ audituri interne și externe, precum și audituri ale clienților.
Aceste audituri trebuie planificate și efectuate cu o anumită frecvență, precum și în cazul în care apar schimbări semnificative în activitatea întreprinderii.
Modificările în activitățile întreprinderii pot fi următoarele:
- schimbarea materiilor prime sau a produselor, condițiilor de prelucrare (schema și mediul de producție, echipamentele folosite în procesul de producție, programul de curățare și dezinfectare);
- schimbarea condițiilor de ambalare, depozitare sau livrare pe piață;
- schimbarea modului în care consumatorii consumă produse;
- obținerea de informații despre pericolele asociate noului produs.
Auditorii trebuie să aibă cunoștințe suficiente despre HACCP. Pentru a obține un rezultat obiectiv, developerul sistemului nu poate să-și auditeze activitatea. O astfel de posibilitate lipsește doar la întreprinderea în care lucrează doar o singură persoană. Rezultatele auditului sunt documentate, iar informațiile colectate pe baza rezultatelor sale sunt utilizate pentru a efectua modificările necesare ale planului de control intern.
Pentru a efectua un audit, se completează un chestionar de control care acoperă toate programele condițiilor prealabile și principiile HACCP. Auditul nu este doar o verificare a documentelor. Dimpotrivă, conformitatea documentelor este verificată în procesul de control vizual (vizită) al (a) întreprinderii.
În plus față de audit, conformitatea sistemului cu cerințele este confirmată de testele de laborator și de fișele completate ale condițiilor prealabile (adică documente justificative).
Protocoalele privind efectuarea testelor de laborator trebuie să fie stocate împreună cu un plan de analize.