- Pentru a evita acumularea de alimente și alte deșeuri, acestea trebuie evacuate cât mai repede posibil din încăperile în care se lucrează cu produsele alimentare.
- Containerele pentrudeșeuri, produse secundare și substanțe necomestibile sau periculoase trebuie să fie fabricate în mod corespunzător (dacă este necesar din material durabil) și să fie identificabile.
- Deșeurile alimentare trebuie depozitate în recipiente închise, care sunt ușor de curățat/spălat, sunt în stare bună și pot fi dezinfectate dacă este necesar.
- La producție trebuie prevăzut un loc de depozitare și eliminare a deșeurilor alimentare și a altor deșeuri.
- Deșeurile alimentare trebuie depozitate separat de deșeurile de ambalare.
- Trebuie exclus accesul animalelor și dăunătorilor la deșeuri.
- Deșeurile de ambalaje pot fi depozitate în pungi de plastic etichetate corespunzător și expediate pe un palet potrivit.
Pentru colectarea și evacuarea deșeurilor se constituie un plan care conține:
- O scurtă descriere a deșeurilor (ambalaje, produse alimentare defectuoase sau expirate, alte deșeuri alimentare);
- Organizarea colectării deșeurilor (desemnarea rezervoarelor de colectare, frecvența golirii acestora);
- Frecvența și locul evacuării deșeurilor (la depozitele de deșeuri, la pentru hrana animalelor etc.).