Retragerea – este un proces în care produsele sunt scoase din lanțul de consum, cu excepția produselor aflate în posesia consumatorului.
Rechemarea – este un proces în care produsele sunt eliminate din lanțul de consum și informează consumatorii cu privire la măsurile necesare (de exemplu, returnarea produselor către întreprindere sau distrugerea acestora).
- Dacă apar suspiciuni că siguranţa produselor a ieșit de sub controlul întreprinderii, atunci sistemul de urmărire trebuie să asigure producătorului posibilitatea de a urmări produsele pentru a le retrage sau rechemare.
- Un instrument important este un sistem clar și corect de evidență a loturilor de produse.
- Întreprinderea trebuie să stabilească proceduri de siguranţă care să permită retragerea rapidă și completă de pe piață a oricăror produse finite.
- Produsele retrase de pe piață, în funcție de soluție, trebuie să fie distruse, utilizate în alt scop, dar nu pentru alimentația oamenilor, returnate sau procesate într-un mod care îi asigură siguranța.
- În ceea ce privește returnarea, distrugerea sau prelucrarea produselor, este necesar să se întocmească un document care rămâne în depozit.
Pentru a retrage sau rechema un produs periculos, o întreprindere trebuie:
- să colecteze informații despre produs (denumirea și descrierea acestuia, numerele lotului, cantitatea produsului problema, o descriere a livrărilor pe piață, o posibilă modalitate de a ajunge la consumator);
- să notifice instituția competentă, astfel ca aceasta să poată instrui întreprinderea în elaborarea planului de acțiuni;
- retragerea sau rechemarea produsului în cazul în care prezintă un pericol grav pentru producător.