Produsele alimentare și orice substanță destinată adăugării la produse sau adăugării cărora se presupune, trebuie să permită urmărirea în toate etapele de producție, prelucrare și livrarea pe piață.
- Întreprinderile de prelucrare a alimentelor trebuie să aibă posibilitatea de a instala și urmări în orice moment:
un pas înapoi – este originea tuturor ingredientelor utilizate în procesul de producție (de exemplu, lapte, zahăr, sare etc.);
un pas înainte – cui au fost livrate produsele (cu excepția cazului în care este vândut consumatorului final). - Întreprinderea de prelucrare trebuie să utilizeze sisteme și procese care să permită accesul autorităților de supraveghere la informațiile urmărite, dacă este necesar.
- Întreprinderea este obligată să țină evidența materiei ilor prime adoptate și a produselor expediate.
Simplicitatea de urmărire poate oferi:
păstrarea copiilor facturilor și conturilor;
evidența numărului lotului, cantitatea, clientul și data eliberării la eliberarea mărfii. - În cazul mărfurilor perisabile destinate consumatorului final, datele trebuie păstrate timp de șase luni de la data livrării produselor alimentare.
Sistem de trasabilitate internă
- Sistemul de urmărire internă ajută la retragerea produselor de pe piață și la eliminarea acestora cu o mai mare precizie și concentrare.
- Se recomandă stabilirea relației dintre produsele recepţionate şi livrate.
- Întreprinderea trebuie să creeze un sistem clar de formare a loturilor de produse.
- Este necesar de strîns și de păstrat datele pe baza cărora este posibil de aflat fiecare livrare specifică.