• + (373) 68 090 046
  • + (373) 22 429 243
  • national@industrialapte.md
  • asociatiapatronala_lapte@mail.ru
RO / RU / EN

Trasabilitatea

Trasabilitatea

Produsele alimentare și orice substanță destinată adăugării la produse sau adăugării cărora se presupune, trebuie să permită urmărirea în toate etapele de producție, prelucrare și livrarea pe piață.

  • Întreprinderile de prelucrare a alimentelor trebuie să aibă posibilitatea de a instala și urmări în orice moment:
    un pas înapoi – este originea tuturor ingredientelor utilizate în procesul de producție (de exemplu, lapte, zahăr, sare etc.);
    un pas înainte – cui au fost livrate produsele (cu excepția cazului în care este vândut consumatorului final).
  • Întreprinderea de prelucrare trebuie să utilizeze sisteme și procese care să permită accesul autorităților de supraveghere la informațiile urmărite, dacă este necesar.
  • Întreprinderea este obligată să țină evidența materiei ilor prime adoptate și a produselor expediate.
    Simplicitatea de urmărire poate oferi:
    păstrarea copiilor facturilor și conturilor;
    evidența numărului lotului, cantitatea, clientul și data eliberării la eliberarea mărfii.
  • În cazul mărfurilor perisabile destinate consumatorului final, datele trebuie păstrate timp de șase luni de la data livrării produselor alimentare.

 

Sistem de trasabilitate internă
  • Sistemul de urmărire internă ajută la retragerea produselor de pe piață și la eliminarea acestora cu o mai mare precizie și concentrare.
  • Se recomandă stabilirea relației dintre produsele recepţionate şi livrate.
  • Întreprinderea trebuie să creeze un sistem clar de formare a loturilor de produse.
  • Este necesar de strîns și de păstrat datele pe baza cărora este posibil de aflat fiecare livrare specifică.