Se prezintă caracteristicile materiilor prime și compoziția produselor, descrierea produsului finit sau a produsului semifabricat, instrucțiunile de consum și descrierea grupului de consumatori.
Caracteristicile materiilor prime conțin următoarele date:
- producătorul/furnizorul de materii prime;
- transport;
- stocare/depozitare;
- proprietățile materiilor prime (indicatori organoleptici, fizico-chimici și microbiologici);
- marcare/etichetare;
- termenul de păstrare.
Datele privind controlul materiilor prime pot fi prezentate sub forma unui tabel.
Exemplu.
Tabelul 2. Date privind controlul materiei prime
Exemplu.
Tabelul 3. Descrierea materiei prime
Descrierea produsului/produselor, care au trecut procesul (în continuare „produsul finit”)
Este necesar de elaborat o descriere completă a produsului finit, care să conțină următoarele informații necesare privind siguranța:
- originea ingredientelor/materiilor prime care poate ajuta la identificarea anumitor riscuri;
- compoziția (materii prime, ingrediente, aditivi, eventualii alergeni etc.);
- structura, proprietățile fizice și chimice (de exemplu, solid, lichid, gel, emulsie, conținut de umiditate, pH, activitate în apă etc.);
- prelucrarea (de exemplu, încălzirea, înghețarea, uscarea, afumatul etc., parametrii procesului);
- ambalare (de exemplu, ermetică, vid, gaz) și etichetare;
- condițiile de depozitare și de aprovizionare pe piață, inclusiv transportul și manipularea produselor;
- durata de valabilitate necesară (de exemplu, „valabilă până pe data de" sau "preferabil de consumat până pe”);
- instrucțiunea privind consumul;
- criterii microbiologice sau chimice aplicate.
Exemplu.
Tabelul 4. Descrierea produsului finit
La descrierea grupului de consumatori, se face o prezentare de ansamblu a grupului de consumatori pentru care este destinat produsul (de exemplu, consumatorii comuni, copiii mici, consumatorii cu nevoi nutriționale diferite de cele comune etc.).