Ca măsură preventivă, este necesar să se mențină fundalul general al dăunătorilor pe teritoriul întreprinderii de prelucrare a alimentelor la un nivel minim.Acest lucru este deosebit de important în cazul unităților de producție situate în apropierea fermei de lapte sau în componența acesteia.În plus, este necesar să se excludă accesul dăunătorilor în spațiile de producție și în produse.Rozătoarele, insectele și păsările care pătrund în clădiri pot fi o sursă de microorganisme patogene și pot provoca contaminarea materiei prime sau a produselor.
Întreprinderea trebuie să aibă un program de control al dăunătorilor. Este necesar să se procedeze din următoarele principii.
- Împrejurimile clădirii de producție trebuie să fie curate și uscate, dacă este necesar, trebuie de reparat drenajul solului.
- În jurul clădirii de producție trebuie de instalat capcane pentru rozătoare.
- Produsele chimice sau momelile otrăvitoare pentru controlul dăunătorilor pot fi utilizate în cazul în care celelalte măsuri s-au dovedit au fost ineficiente.
- Pentru a evita otrăvirea și contaminarea produselor, otrava de șobolan sau momeala otrăvitoare trebuie să fie plasată într-un sertar cu un capac, prin care numai rozătoarele pot ajunge la momeală. Aceste cutii trebuie sa fie instalate în spații auxiliare sau în coridor.
- Cutia este marcată cu o etichetă care indică produsul utilizat, simbolul momelii otrăvitoare și data la care momeala a fost plasată în cutie.
- Conținutul cutiei este verificat în mod regulat și, dacă este necesar, se adaugă otravă, marcând data adăugării acesteia.
- Cuiburile de păsări nu pot fi admise în orificiile de ventilație ale acoperișului.
- Trebuie să fie verificate vizual capcanele și orificiile de ventilație și de eliminat dăunătorii morți.
- Este necesar să se compacteze cu atenție locurile de conexiune a construcţiilor pentru a evita accesul insectelor.
- Dacă este necesar, trebuie de mărit numărul de capcane sau de adresat la serviciile unei întreprinderi angajate în combaterea rozătoarelor.
- Este necesar să se utilizeze mijloace necesare și premise în conformitate cu instrucțiunile și metodele care nu provoacă contaminarea alimentelor, nu afectează calitatea acestora și nu constituie un pericol pentru sănătatea umană.
În încăpere, evitarea pericolelor cauzate de dăunători, se poate în felul următor.
- Încăperile trebuie controlate corespunzător.
- În zona de producție, în depozite și în încăperile auxiliare trebuie folosite capcane pentru insecte, care vor evita contaminarea încrucișată. O posibilitate sunt lămpile UV care ucid insectele. Lămpile sau alte dispozitive trebuie plasate astfel încât să se excludă căderea insectelor moarte în cazane, produse sau ambalaje. De asemenea, acestea trebuie curățate periodic sau schimbate.
- Pe ferestrele ce se deschid trebuie de instalat grile.
- Ușile din zona de producție trebuie ținute închise.
- Pe conductele de scurgere trebuie săse instaleze grile pentru a închide accesul rozătoarelor sau altor dăunători.
Dacă în clădiri, pe produse sau pe ambalaje sunt detectate urme de activitate a dăunătorilor, se recomandă:
- să îndepărtați dăunătorii morți și otrava împrăștiată sau parțial mâncată;
- să scoateți din încăpere produsele și ambalajele cu deteriorări vizibile cauzate de dăunători;
- să curățați cu atenție și să dezinfectați încăperile;
- dacă este necesar, să revizuiți programul de combatere a dăunătorilor;
- dacă este necesar, să solicitați ajutor de la o întreprindere care prestează servicii de deratizare.
Exemplu de foaie de monitorizare: